Case: Alfa Laval Nakskov

Lars valgte ikke det billigste ventilationsanlæg, og sådan sparede han 1 mio. kr.

alfa-laval-logo_640x360

Lars valgte ikke den billigste løsning – og sådan sparede han ca. 1 mio. kr.


”Havde vi taget den billigste løsning, og prisen kigger man jo tit på, havde vi risikeret et helt forkert set-up.

Det er Lars W. Olsen, der udtaler ordene.

Lars er production support manager på Alfa Laval i Nakskov, og i 2020 stod han overfor den store og komplekse opgave at skulle etablere et nyt ventilationsanlæg i et nyt blanderum.

Et blanderum er stedet, hvor man blander væsker, og i sådan et rum kan der opstå eksplosive dampe. I et blanderum er der derfor mange regler, love og klassificering af ATEX-zoner, der skal overholdes, og det hele stiller store krav til ventilationsanlægget.

Desuden arbejdede Lars i projektet med skrappe deadlines. Under ombygningen af blanderummet, havde de etableret en midlertidig containerløsning, og det betød, at de skulle have det nye blanderum færdigt, inden der var risiko for frostvejr.

Lars havde indhentet en række tilbud fra forskellige ventilationsleverandører, men da han så tilbuddene, blev han klar over, at han ikke kunne sammenligne tilbuddene og priserne. Lars siger:

tilbuddene stak i alle retninger, og det stressede mig lidt, da jeg så de første tilbud, og de ikke var gode nok. Jeg bekymrede mig jo også om, at vi ikke nåede at blive færdige inden vintermånederne, for så kunne vi risikere et produktionsstop”.

Derfor valgte Lars at indhente professionel sparring.

Den faglige rådgiver og sparringspartner var arbejdsmiljøkonsulent og ingeniør Morten Staal. Morten bekræftede hurtigt Lars i, at tilbuddene ikke var gode nok. I stedet udarbejdede Morten en kravsspecifikation til de mulige leverandører, som præcis sagde, hvilke regler og paragraffer deres tilbud skulle overholde. På den måde fik de stillet de helt rigtige krav til leverandørerne.

"Det var det stærkeste, og det kunne vi aldrig selv have gjort" siger Lars, og uddyber:

Den kravsspecifikation betød, at vi valgte den rigtige løsning. Uden Mortens rådgivning kunne vi have fået en løsning, der var helt forkert. Vi kunne have fået en løsning, der var baseret på støv og ikke væske. Havde vi ikke haft en rådgiver kunne vi have brugt 1 mio. på udstyr – som vi kunne have pillet ned for at sætte noget nyt op igen. Så det kan godt svare sig at give penge for rådgivning”.

I stedet for at vælge den billigste løsning, holdt Lars hovedet koldt, og i dag har han et anlæg, der udover 100 % at leve op til alle lovkrav, også kører meget mere effektivt til glæde for både arbejdsmiljøet og miljøet.

Vil du vide mere?

Vil du også have viden om brandfarlig gas, væske eller støv, og andre ATEX-relaterede områder, så afholder CRECEA kurser i ATEX. 

Med den viden er du bedre i stand til at træffe de rigtige beslutninger, og stille krav til leverandøren, hvis du eksempelvis har ventilation i en ATEX-zone.

Kurset kræver ingen faglige forudsætninger, og du kan vælge mellem en halv eller hel kursusdag. 

Læs mere om CRECEAs kursus i ATEX